New Controllers

This page is intentionally written in Dutch only.

Ik ben helemaal nieuw. Wat is dit voor organisatie?
De Dutch VACC is een onderdeel van VATSIM. VATSIM is een wereldwijde organisatie die online vliegen mogelijk maakt. Online vliegen is een uitbreiding op Microsoft Flight Simulator en XPlane. Middels een gratis addon-programma kunnen virtuele piloten met de simulator contact maken met het VATSIM-netwerk. Dit netwerk bestaat uit een tiental servers die onderling met elkaar communiceren. Daarnaast heeft VATSIM ook virtuele luchtverkeersleiders. Met een speciaal radarachtig programma kunnen virtuele luchtverkeersleiders contact maken met VATSIM, en zien daardoor alle vliegtuigen in hun omgeving op de “radar”. Daarnaast zien piloten elkaar onderling ook middels de multiplayer-functie van de flight simulator.

Piloten en verkeersleiders kunnen via het netwerk, net als in het echt, met elkaar communiceren. Dit gebeurt overigens grotendeels via voice. Dit zit in de programma’s ingebouwd. Je hebt alleen een headset of microfoon nodig. Op VATSIM maakt men zoveel mogelijk gebruik van realistische vliegprocedures. Men vliegt volgens echte vliegroutes, en maakt gebruik van naderings- en vertrekroutes zoals die in het echt ook gelden. Het verschil met de ingebouwde verkeersleiding van Flight Simulator of XPlane is natuurlijk dat iemand die op VATSIM online vliegt, begeleid wordt door echte “verkeersleiders”, dus niet door computerstemmen die middels een voorgeprogrammeerd scenario instructies geven. Daarnaast is het bijzonder interactief daar je te maken hebt met vele andere online piloten en controllers om je heen. En dat alles tegen de prijs van een headsetje en een breedband-internetverbinding! Ons eigen promotiefilmpje laat goed zien wat VATSIM en de Dutch VACC inhouden.

Voor de goede orde: de organisatie VATSIM is onderverdeeld in regio’s per werelddeel, zoals bijvoorbeeld VATEUR de Europese afdeling van VATSIM is. De Dutch VACC is op haar beurt weer een onderdeel van VATEUR. De meeste landen hebben een eigen VACC op VATSIM.

Ben je al bekend met VATSIM of wil je ermee gaan beginnen? Volg dan het onderstaand stappenplan en maak carrière bij de Dutch VACC als controller.

1. Registreer je bij VATSIM, VATEUD en de Dutch VACC.

Become a Dutch VACC Member

2. Installeer een radar client.
Met de radarsoftware kun je, samen met je nieuw verworven lidmaatschapsnummer en wachtwoord, toegang krijgen tot het netwerk. Wat je nog niet kan, is controllen. Daar komen we later op, we gaan beginnen met observeren.

Er worden binnen VATSIM meerdere radarcliënten gebruikt, namelijk VRC, vSTARs en EuroScope. Binnen de Dutch VACC gebruiken we EuroScope.

Download Euroscope

Zodra EuroScope geïnstalleerd is download je het Dutch VACC Euroscope main pakket en volg de bijgevoegde Gebruikershandleiding hoofdpakket.pdf om alles correct in te stellen.

Voltooi stap 1

Op het moment van schrijven heeft Euroscope nog geen rechtstreekse verbinding met de nieuwe Audio for Vatsim (AFV)-codec. Volg de handleiding hieronder om verbinding te kunnen maken met de nieuwe codec.

3. Neem de theorie door en start met observeren!
Op de site is op veel plekken een hele hoop te leren en kun je veel te weten komen over waarom het zo spannend en uitdagend is om luchtverkeersleider te zijn. Zoals al eerder gezegd maken we gebruik van real-world procedures en regels zoals die in het echt gelden. En dat zijn er nogal wat! Begin daarom bij het begin en lees de theorie door voor een Delivery en Start-Up controller, en de keuze van het baangebruik.

Deze theorie is tegenwoordig samengevat in onze Delivery Manual.

Voltooi stap 1

Hierna kun je je eerste stappen online zetten door als observer in te loggen op het netwerk. Doe dit met name ‘s avonds en als er andere controllers online zijn. Op deze manier raak je vertrouwd met de radarclient, de instellingen, de procedures en kun je, mits het niet al te druk is, de aanwezige controllers ook nog eens een vraag stellen d.m.v. de chat functionaliteit in euroscope (‘.msg EHAM_N_GND’ bijvoorbeeld). Zo ben je al snel klaar voor de volgende stap!

Rating Requirements Delivery

4. Testen en mentorprogramma.

Als je denkt klaar te zijn voor het ‘echte werk’ kun je je aanmelden voor de Delivery introductie sessie. Tijdens deze introductie sessie zal de theorie voor zowel de Delivery test als de S1 test worden doorgenomen, waarna een introductie tot het gebruik van EuroScope volgt. Beide testen zullen met goed gevolg moeten worden afgelegd om de Delivery sessie succesvol af te sluiten.

De Delivery Introductie Sessie vindt ongeveer eens per maand plaats. Aanmelding kan via de onderstaande knop.

Voltooi stap 1

Belangrijk: Voorwaarde voor deelname aan deze introductie sessie is dat alle voorgaande punten op deze pagina zijn doorlopen.

5. En dan verder…

Nadat je de Delivery sessie met goed gevolg hebt doorlopen zul je ‘los’ worden verklaard op Delivery en mag je dus online jouw uren gaan maken op Delivery, na 15 online uren gemaakt te hebben zul je kunnen doorstromen naar Grond en beyond! Op de afbeelding hier onder staat de structuur van het Dutch VACC mentor programma schematisch weergegeven.

Nog enkele tips:

  • Boek als je weet dat je kunt controllen op een bepaald tijdstip je positie in VATbook (te vinden in het Controller menu in de bovenbalk)
  • Hier kun je ook zien of er al andere posities geboekt zijn. Hoe meer posities online, hoe groter de kans dat er veel verkeer van en naar de luchthaven vliegt waar jij achter de microfoon zit.
  • Probeer, wanneer mogelijk, zoveel mogelijk in de avonduren online te komen. De avonden zijn meestal het drukst op VATSIM in Europa.
  • Stel via de private chat op EuroScope, het Dutch VACC forum of onze Discord server, vragen als je ergens niet uit kunt komen. Probeer natuurlijk ook zelf via internet of bijgevoegde handleidingen erachter te komen waarom dingen niet werken.